Basfoliar® Colour SL

Wybarwienie 

Wybarwianie się owoców jest procesem naturalnym. Kolor zależy od składu chemicznego pigmentów i ich wbudowywania w tkankę roślinną.

Pigmenty 

Cząsteczki, które absorbują specyficzne długości fali światła. Mogą uwidaczniać się w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym lub fioletowym.

Pigmenty odgrywają ważną rolę w ograniczaniu stresu oksydacyjnego poprzez oczyszczanie z wolnych rodników.

Synteza zależy od czynników genetycznych, dojrzewania, przechowywania, rodzaju gleby, warunków środowiskowych i aspektów uprawy, takich jak nawożenie i biostymulacja.

Czynniki utrudniające wybarwienie

  1. Metody uprawy
    • Zbyt niskie nasłonecznienie (np. siatka przeciwgradowa, tunel foliowy).
    • Zbiór: zawężone terminy zbioru, wysokie koszty pracy, zbiór niedojrzałych owoców.
  2. Środowiskowe
    • Niesprzyjające warunki klimatyczne.
    • Niskie temperatury, krótkie dni, niskie nasłonecznienie, niska różnica temperatur w dzień i w nocy.
  3. Genetyczne
    • Nowe odmiany (np.  niektóre odmiany klubowe jabłoni).

Powyższe czynniki prowadzą do ograniczonej zawartości antocjanów i flawonoidów, co skutkuje słabszym wybarwieniem owoców. W konsekwencji pogarsza się wartość handlowa owoców. 

Czego potrzebujemy aby uzyskać atrakcyjny kolor owoców i warzyw?

 

Basfoliar® Colour SL: Potas + Bor + Biostymulator

 

  • Wybarwienie owoców jest ściśle powiązane z odpowiednio wysokim zaopatrzeniem w POTAS.
  • Potas wspomaga wybarwienie owoców.
  • Wzrasta zawartość czerwonego pigmentu, np. antocjanu oraz innych flawonoidów.
  • Zapewnia wcześniejszą zmianę koloru i dojrzewanie.
  • Poprawia równomierność dojrzewania i ogólną jakość owoców.

Korzyści wynikające ze stosowania Basfoliar® Colour SL:

  • Wysoka efektywność: aplikacja nalistna zapewnia efektywne pobranie potasu i kwasów organicznych.
  • Wysoka dostępność: potas jest skompleksowany kwasami organicznymi → zoptymalizowana formulacja dla szybkiego pobrania i przemieszczania.
  • Więcej koloru: wzmożone wytwarzanie i akumulacja antocjanów i innych flawonoidów, również w niekorzystnych warunkach.
  • Przyspieszone wybarwienie: szybsze i równomierne wybarwienie czerwonych owoców i warzyw.
  • Wyższa jakość: bor wspomaga wytwarzanie cukru i jego przemieszczanie.


Specjalistyczny nawóz potasowy z borem, uzupełniający natychmiastowo niedobory potasu. Zródłem potasu sa karboksylany soli potasowych. Szczególnie polecany do poprawy parametrów jakościowych plonu – wybarwienia oraz zawartości cukrów. Wpływa również na wielkość plonu i jego wyrównanie. Specjalna formulacja pozwala na stosowanie go w okresie upałów przy niskiej wilgotności powietrza.

Skład:

3% N – Azot całkowity, w tym: 
             3,0 % – Azot amidowy (NH2-N)
22,5% K2O – Tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie
0,4% B – Bor rozpuszczalny w wodzie
+ Biostymulujący kompleks kwasów mono i polikarboksylowych

Zalecenia stosowania:

Sady owocowe / uprawy jagodowe: opryskiwanie co 7–10 dni w fazie dojrzewania owoców (2–4 zabiegi w sezonie x 4 l/ha).

Warzywa korzeniowe: opryskiwanie co 7–10 dni w fazie intensywnego przyrostukorzeni (2–4 zabiegi w sezonie x 4 l/ha).

Pomidory / papryka: opryskiwanie co 7–10 dni w fazie dojrzewania owoców (2–4 zabiegi w sezonie x 4 l/ha).

Buraki cukrowe: opryskiwanie w fazie magazynowania cukru (1. łącznie z zabiegiem na chwościka; 2. po 21 dniach – dawka 2 x 3 l/ha).

Ziemniaki: opryskiwanie co 10–14 dni w fazie intensywnego wzrostu bulw (3–4 zabiegi w sezonie x 3 l/ha).

Stężenie: max. 1%.